Hoe het ook anders kan op school!

Veel kinderen hebben het gevoel dat ze van alles moeten, van alles moeten zijn. Dat ze moeten presteren, leuk zijn, vrienden hebben et cetera. Het is haast teveel waar ze allemaal aan moeten voldoen van zichzelf, van leerkrachten, van ouders.

Op school hebben ook de leerkrachten het gevoel dat ze een heleboel moeten. Onderwijseisen, citoscores, de onderwijsinspectie die over de schouder mee hijgt, de eigen oordelen wat voor juf of meester ze willen zijn, misschien zelfs nog collega’s of schoolleiding die van alles willen en verwachten.

Die juf of meester is misschien zelf ook nog een vader of moeder die naast lesgeven, voorbereiden, vergaderingen, ouderavonden, ook nog een huishouden moet runnen, partner is en dan ook nog vader of moeder. Sociale contacten, muziek, sport… Tijd voor jezelf?

Het lijkt wel of de hele maatschappij vol zit met verwachtingen en eisen. Met zoveel druk die we onszelf en elkaar op leggen. Voel je je adem ook al hoger en sneller gaan bij het idee?

 

Het kan ook anders!

Zie het eens voor je… Een stralend kind, bijvoorbeeld Anna, wordt ’s morgens blij en uitgerust wakker, heeft zin in school. Ze is trots omdat ze voor het eerst zelf heeft gedacht aan het smeren van haar boterhammen en deze nog in haar tas heeft gedaan ook! Haar vader die een kopje koffie dronk aan tafel zag dit ook en ze deelden hun plezier hierover. Samen fietsen ze naar school en voor de klas staat een opgewekte, stralende juf, Monique. Ze is oprecht blij om Anna te zien. Monique is ontspannen omdat ze plezier heeft in haar vak en al weet wat ze met de kinderen gaat doen. Monique is benieuwd naar wat de kinderen in haar klas gaan ontdekken vandaag. Ze voelt zich rustig want ze vertrouwd op haar onderbuik gevoel en haar waarnemingen. In de klas zingen ze, ze doen bewegingsspelletjes, horen verhalen, leren omdat ze hongerig zijn. In de pauzes spelen de kinderen en zij voelen zich gezien in hun goeie bedoelingen en intenties. De kinderen zijn gelukkig, omdat ze elkaar in hun waarde laten en respecteren. De een heeft ADHD, de ander een bril en weer een ander is snel driftig. Iedereen is aanwezig op zijn of haar eigen manier en de kinderen ondersteunen en helpen elkaar waar dat kan, gewoon omdat ze betrokken zijn en daar de ruimte voor hebben.

Bij praktijk de Zonneboom werk ik met kinderen, ouders en leerkrachten die gelukkig willen zijn. Ik help hen zichzelf te zijn. Met de voeten stevig op aarde en met warmte in de borst. Zodat zij ondanks de omstandigheden het leven leiden dat zij het liefste willen. Want dat is mogelijk! Ook voor jou, voor Anna, voor Monique, wie dan ook! Het begint met een voor jou haalbare eerste stap. Die succeservaring geeft weer zin om de volgende stap te zetten. Voor je het weet is het bovenstaande bereikt! Ik ga de uitdaging aan, doe je mee? Bel 06 2345 7532 voor een vrijblijvende afspraak of kijk op www.praktijkdezonneboom.nl voor andere mogelijkheden.